2018. jún 01.

Örültök (20 perces recept)

írta: Marylou2121
Örültök (20 perces recept)

 Azt mondod nem szereted a "dinkát" én megértem! (dinka: tök népiesen) 

 Természetes akció ,de mivel tudhatjuk minden akciót-reakció követ, ezért arra a merényletre készülök megszeretettem a tökfőzeléket veled! A tök különleges egyéniség, amely fontos szerepet tölt be a magyar konyhaművészetben.

Hallgattassuk el most és mindörökre a tudatunkban mélyen befészkelt, felüvőltő gyermeki énünket. Kapálódzva, harapva, sikoltva ellenkezve a gyalult rémálommá fajult ártatlan tököt ismerjük el, kegyelmezzünk neki, adjuk vissza méltóságát eme igazi magyaros ínyenc ételnek.

Ezzel tartozunk ez a minimum. Hiszen nem éri meg!

- érted?

-Nincs arányban azzal amibe kerül.

Mennyivel rosszabb valamit nem ismerni, meg nem ízlelni s kitenni magunkat annak, hogy nem ismerjük el ezt a kíváló,  nyári ételt!

33868356_1939431752791090_1720907324362588160_n.jpg34107122_1939438822790383_7173236549922848768_n.jpg

A képen láthatótól kisebbet vékonyabbat válasszunk, azok zsengébbek, illetve a halvány  zöldes színbe átmenőt, ha lehet! 

Most szezonja van (júniustól októberig) tehát érdemes kipróbálni a receptet, ennek tényleg semmi köze a kemény héjú, sokszor régen szedett, lefagyasztott boltban kaphatóhoz. 

Az alábbiakban leírt egyszerű, könnyed nem túlfűszerezett, modern változat, diétás, gyorsan elkészíthető, tejmentesen is.

Hozzávalók:

  • közepes zsenge főzőtök
  • friss kapor
  • kókusztej/ főzőtejszín zsírszegény/ tej/ növényitej-zab/ zabfőzőtejszín
  • vegeta
  • zabliszt/rizsliszt/ simaliszt/ gluténmentesliszt

  1. A tököt mossuk meg, 4 -6-8 részre vágtam először ketté, (magos részét kikapartam), majd azokat a részeket is félbe majd a félbe vágottakat is félbe, így könnyebben megmunkálható.
  2. Meghámoztam az enyém annyira zsenge volt, hogy ment uborkahámozóval de egy késsel is lehet óvatosan, kisebb méretű vékony pengéjűvel! (Éles kést használj mindig az életlennel hidd el sokkal többször történik baleset). Az élére vigyázz, forró vízzel ne mosdd el, bármilyen márkás is, tompítja)! (A hámozást el is hagyható).
  3. Ezek után  nem gyalultam, hanem szépen vékonyka szeletekre vágtam. (gondosan ügyelve tényleg ne hasonlítson az ovis menzán készítetthez).
  4. Kevés olívaolajon elkezdtem dinsztelni, párolni fedővel. Vegetával ízesítettem,  (lehet egy gerezd fokhagymát préselve hozzáadni). Kevergetjük közben.

34038823_1939473172786948_793970746715013120_n.jpg

 

6. Hozzáadjuk az apróra vágott friss kaprot, ügyelve, hogy a vastagabb szárrészek ne kerüljenek bele.

7. Amikor kezd átlátszó lenni, üveges, közben nyugodtan meg lehet kóstolni nem győzöm hangsúlyozni, hogy kell is.

A főzésnek egyetlen trükkje van minden egyes hozzáadott, elvett alapanyagnál, munkafolyamatnál, fázisnál meg kell kóstolni! Először rá kell venned magad később ez teljesen természetessé válik.

8. Jöhet a lisztszórás ezt szaknyelven staubolásnak is hívják, nem értem a leginkább francia szavakkal teli konyhaművészetbe, hogyan kóborolt a germán eredetű staub szócska, de biztos nyomós indok volt rá.

Nagyon kevés lisztet szórtam rá, fél evőkanállal. (zabliszt). 

A lisztnek itt egy kissé meg kell pirulni, ennek azaz előnye, hogy nem kell másmódon sűrítenünk.  Jól átforgatjuk, legyen egy kis színe a lisztnek. Vigyázat növeli az étel kalóriaértékét!

34034038_1939473152786950_3309770848486817792_n.jpg 

34035325_1939473089453623_9026346919026229248_n.jpg Egy leheletnyi pirospaprika is került rá.  Pirospaprikából próbáljunk édes nemes  kalocsait beszerezni, nagyon élénk piros színűt használj.

(Ha narancs színű már talán régóta áll a szekrényben, ez ronthatja a minőségét). 

 

 

 

34034791_1939473126120286_3833907319893131264_n.jpg10, Utolsó lépésként öntsük fel, kókusztejjel, bármilyen növényitejjel, vagy zsírszegény tejszínnel.

Ízlés szerint cukorral ízesíthető.

De még jobb a cukor valamelyik alternatívája.

Forraljuk össze, folyamatos kavargatás mellett.

A főzőtök fiziológiás értéke elmarad a többi zöldségfajétól, fehérje, zsír, szénhidráttartalma kevés. Rost értéke viszont kiváló.

Levében szerves és nátrium található, amiket a máj nagyon jól tud hasznosítani.

Cukorbetegek nyersen fogyasszanak belőle legtöbbször, mivel a só és a nátrium a vérbe felszívódik, s ezzel egyidőben csökken a vér cukortartalma. 

Köszvényben szenvedőknek kifejezetten ajánlott mivel purintartalma alacsony.

Krónikus fáradság ellen gyerekeknek, felnőtteknek. Ugyanakkor enyhíti a hiperaktivitás tüneteit is.

 Magjában, E-vitamin, szelén, mangán, réz, cink található. A tökvirága is ehető ehhez hímivarú virágot válasszunk.

 

 

Szólj hozzá

gluténmentes tejmentes diétás recept Tökfőzelék gyógyító étel reformfőzelék tök fáradság elleni étel