2018. jún 24.

Spárga pesto

írta: Marylou2121
Spárga pesto

Mivel a spárgával nem tudok betelni, illetve a belőle elkészíthető ételek tárháza kimeríthetetlen.

Gondoltam hozok valami olyat a blog olvasói számára, amely hamar elkészíthető,  mondhatjuk különlegesnek vagy inkább nem megszokottnak,  a nyári grillezésekhez is bevethetjük,  nagyszerű nasi tipp,  reggeli, de nem is tudnék igazán olyan napszakot felemlegetni amikor ne lehetne bűntudat nélkül fogyasztani. 

Természetesen videót is készítettem, hogy elkészítése még átláthatóbb legyen számotokra! 

36088159_1972304292837169_9153130909040377856_n.jpg

 

Hozzávalók: 

  • Spárga 500 g zöld vagy fehér akár mindkettő
  • Sótlan kesudió 50g de ha több az csak jó lehet nem rontja el, ha nincs mérleg akkor egy csomag fele. 
  • Egy csokor petrezselyem
  • 1 fokhagyma gerezd
  • Mogyoróolaj, vagy olivaolaj ( a hidegen sajtolt olajak tartalmazzák a legtöbb értékes összetevőt)
  • csili
  • parmezán ízlés szerint én nem tettem bele de Te csak bátran használj hozzá. Eszméletlen jó ízt ad neki!

 

  • A spárgát mossuk meg, vágjunk le a szárából min. 2 cm-t, hámozzuk meg, vágjuk 2 cm-es darabokra.
  • Magas hőmérsékleten dinszteljük, ennek jelentősége van mármint az alapanyok megpirítása fontos folyamat szerintem az ételek igazán sajátos ízvilágának előcsalogatására a legjobb módszer.
  • Legkézenfekvőbb  példa erre a pörkölt, hiszen nem véletlen jött az elnevezés. Az igazán jó pörkölt legyen az bármiből, a pörkölés és főzés közötti abszólút váltakozó folyamaton múlik, hiszen a pörzs anyagokból felszabadult ízanyagok adják a pörkölt jellegzetes ízét. 
  • Ha ezt tudjuk bármilyen ételről legyen szó ne feledjük sőt bátran használjuk az eljárást. (rizs, köretként funkcionáló bulgur, húsok, a sokak által imádott bélszín, az oldalas ennek az eljárásnak köszönheti különleges ízvilágát, ezáltal népszerűségét, tehát ha ezt megfelőlen tudjuk alkalmazni, a nehéznek tűnő ételek elkészítése sem lesz bonyolult feladat.
  •  A magyar konyha jellegzetessége a pörzsanyaggal való dolgozás alkalmazzuk bátran.
  • Hagyjuk kihűlni az 5 percig olivaolajon pirított spárgánkat
  • A kesudiót olaj nélkül pirítsuk meg/ törökmogyorót is hasznáhatunk hámozatlanul.
  • A friss petrezselymet daráljuk le, adjuk hozzá a kesudiót dolgozzuk össze.
  • Mozsárban fokhagymát, csilit, rózsa borsot vagy színes borsot törjünk össze.
  • Turmixgépbe öntsük össze a megdinsztelt spárgát, pürésítjük.
  • Vegetázunk, öntsünk hozzá olajat, (tökmagolajat, olivaolajat, vagy mogyoróolajat, de  mákolajat is el tudok hozzá képzelni).
  • Parmezánt reszeljünk bele ízlés szerint.
  •  És már csak annyi a dolgunk, hogy a két masszát összedolgozzuk, tehát a kesudiós petrezselymet, a spárgás pürével.
  • Fűszerezzük: színes tarka borssal, vegetával, sóval, csilivel, illetve közben kóstolgassunk. Azért nem fűszerezünk kivételesen sokat mert a spárgának meghagyjuk a karakteres ízét. Ha parmezánt is reszelünk bele pláne vigyázzunk mert szintén rendkívül erőteljes ízével, só tartalmával elnyomhatja az ízeket ezért sózással sem árt óvatosnak lenni!
  • Jól zárható edényben tároljuk, a tetejére öntsünk olajat, és ezt ne felejtsük mindig pótolni, így sokáig eltartható, (1 hónapig hűtőben) .........ha marad belőle.

  

 

 

 

Jó étvágyat hozzá! Köszönöm, hogy megnézted a videóm! Ha tetszett, oszd meg másokkal is. Iratkozz fel a youtube csatornámra, kövess instagrammon: melynek új neve @Receptvideo4U

Szólj hozzá

pesto egészséges mártogatós gasztroblogger video recept gyorsan finomat különleges étel reform konyha bűntudat nélkül nasi tipp gyógyító étel fiatalság receptje fitten és egészségesen fitten okosan spárga pesto grillezéshez mártogatósnak zöldspárga és fehérspárga spárgából készíthető étel gasztro tanoda recept4U