Tükörtojásom mondd meg nékem, ki kreatívabb-e vidéken?
Nézzünk egy igazi vasárnapi reggelit, amikor talán van egy kis idő kreatívkodni.
Imádok az étellel játszani, ha létezik a túl világ és a valós között átjárás nagyanyám fakanalas alakját tudom ilyenkor magam mögött elképzelni.
Díszítéssel feldobni egy egyszerű szendvicset is lehet és kell is, ez olyan mint a sminkelésnél a szempillaspirál ha nem teszed fel is jó, de ha felteszed akkor váááóóóó.
Na most hoztam egy tükörtojást amit szeress mert a diétába szintén beilleszthető, a tojás dobozán lévő jelzésekről már írtam a zsidó tojásos receptemben, a tojásról még fogok írni a recept végén. Hiszen a hasznos infók nem maradhatnak el!
A toast kenyér amit használtam teljes kiörlésű, nagyobb fajta (átmérője 15 cm)
Tehát első lépésként egy kisebb átmérőjű pohárral (6,5 cm) pogácsa szaggatós módszerrel a toast kenyér belsejét kioperálom. Óvatosan mert a túl puha kenyérnél könnyen széteshet.
A serpenyőt kikentem oliva olajjal, így kevesebb olaj kerül a serpenyőbe.
Ezt egy egyszerű szilikon ecsettel szoktam, erre fogtam be másra nem is használom.
Így jut mindenhova, ha attól félsz sok olaj megy a serpenyőbe egy kis kanálba öntsd először és onnan a serpenyőbe.
A serpenyő legyen meleg mikor beletesszük a lyukas toast-okat max kettőt egymás mellé, de először lehet jobb 1-gyel próbálkozni!
A következőkben kell igazán figyelni mert lassan kell melegedni a serpenyőnek, MINDENKÉPP FEDŐVEL takarjuk le, így lesz tökéletes.
Legjobb ha meg sem kell fordítanunk, bár a képet amit beszúrok a készről, megfordítottam azért nem is lett tökéletesen szép.
Hát kérem ez a kapkodás eredménye :-)
Azért remélem kaptatok egy kis ihletet hozzá.
Vagy akár a teljesen tapasztalatlanoknak tudok segíteni!
Ahogy ígértem írok pár hasznos infót a tojásról!
Diétában legjobb barátod a tojás!
Az egyik legértékésebb táplálékunk, a benne található protein biológiai értéke kedvezőbb mint a húsé vagy a halé.
És amin biztos ki fogsz akadni de a tojás sárgájában több a protein mint a fehérjében, viszont ebben magas a zsír tartalom, ami a fehérjében szinte nincs is.
Emiatt szedik ki valószínű gyúrós barátaink a sárgáját.
Egy 70 g súlyú tojás 9g proteint és 8g zsírt tartalmaz. Így már érthető.
Szalmonella elleni védekezés: Csak hosszabb ideig szakszerűtlen tárolás esetén fordulhat elő.
- A tojásokat lehetőség szerint frissen használjuk fel
- Mindig hűtőben tároljuk 6 celsius alatti hőmérsékleten a szalmonella gyakorlatilag képtelen szaporodni
- Az olyan ételekhez amelyek nyers vagy enyhe hőfokon melegített tojássárgáját tartalmaznak (majonézek, krémek, habart levesek, mártások, fagylalt) kizárólag friss tojást használjunk fel.
- 70 fokon már elpsztul a szalmonella
- Aminek lejárt eltarthatósága, vagy megsérült dobjuk ki, vagy csak teljesen átforrósítva használjuk!
Frisseségi próba egy másik receptnél