2018. máj 30.

Cukkini carpaccio

írta: Marylou2121
Cukkini carpaccio

A carpaccio eredetét tekintve olasz, előételnek minősített étel.

 Elsősorban a hajszál vékonyra vágott alapanyaggal elkészített nyers húst, halat, zöldséget értik a carpaccio elnevezés alatt.

Rendkívül elegáns, és nagyvonalú igazi nyári étel! 

Valószínű az olaszok nem vették elég komolyan, saját tehetségüket hiszen alig hallani erről a mindent elsöprő előételről.

Ha valakit le akarsz venni a lábáról  akkor bátran vedd elő ezt a receptet. A képen láthatod az egyik szeletke elkóborolt, hát nem hiába... -ellenállhatatlan :-)

 cukkini_carpaccio.jpghozzávalók:

  • 1-2 db kisebb cukkini
  • madársaláta vagy rukkola
  • parmezán de bármilyen másik fajta sajt passzol hozzá (amit szeretsz)
  • aszalt paradicsom, vagy friss
  • friss bazsalikom

A páchoz:

  • Ha lehetőség van rá ízesített olívaolaj (fokhagymás-csiliset használtam) , illetve ha nem ízesített akkor pótoljuk ezeket  - fokhagymát ( 1 gerezd) , csilit, (apróra vágva vagy őrölve) ízlés szerint, a csili természetesen el is hagyható, szerintem nagyjából bármivel pótolhatjuk ami tud érvényesülni a fokhagyma kissé intenzív íze mellett pl.: (petrezselyem, bazsalikom)
  • 1/2 lime leve / fehérborecet
  • bors
  • kevés vegeta

 

  • A friss cukkinit, lehetőleg a kisebb fajtát válasszunk, gyaluljuk le uborkagyaluval. Azért jobb kisebb fajtával készíteni mert a nagyok magosak belül.
  • Készítsünk egy páclét neki, amelyben akár egész éjszaka állhat, de ha későn jutott eszünkbe sincs semmi baj akkor készítsük kissé erőteljesebbre, ( min. 1 óra pihentető után is nagyszerű).
  • A pác a következő: vagy natúr olívaolaj, vagy ízesített (fokhagymás csilis). Amikor hangsúlyos mint például pácoknál az olaj, törekedjünk a minőségre (nálam a Monini Classico a nyerő) ez az amit salátákra  előszeretettel locsolok.
  • Friss cserepes bazsalikom levelet, és fokhagymát mozsárban összezúztam amit szintén a olajhoz tettem,- csili, -bors ,-kevés vegetával együtt.  Persze ha ízesített az olaj akkor óvatosan, én bírom az intenzív fűszerezést a sok fokhagymát. Másnak ez talán túl extrém lehet. (Ezért egyszerűen hagyja el ízesített olaj esetén ezeket).
  • A friss paradicsomot kockára vágtam ugyanez a dolgunk az aszalttal is amennyiben azt használunk, de akár mindkettőt lehet. Az aszaltparadicsom olajával is dolgozhatunk, kipróbálhatjuk (ezek általában nem olívaolajban vannak eltéve). 
  • Mikor mindent beletettünk az olajba nyomjuk egy fél lime levét hozzá, keverjük el, a kockára vágott paradicsom is mehet bele nyugodtan.
  •  A páclébe forgatott cukkini most pihenni megy fóliával letakarva. (pár órára, vagy egész estére) 
  • A képen látható módon egy szép díszített tányérra egymásra fektetve,  tálalom.
  •  Ráhalmozom a rukkolát, vagy madársalátát amit szintén meg lehet locsolni olívával, vagy a fent elkészített páccal, majd mehet rá a sajt.  (A parmezánsajt ütős hozzá). Pár aszalt paradicsom darabka mehet díszítésnek a tetejére.
  •  Elsősorban előételnek, de önállóan nasinak , köretnek, húsok mellé, grillezéshez kiváló, igazi különlegesség! 
  • Ami nem utolsó szempont 10 perc alatt kész, (pihentetéssel a hűtőben több idő).
  • Ebben az a jó, hogy variálható, próbálj ki mindenféle verziót ezzel kapcsolatosan, hiszen majd úgyis kitapasztalod neked melyik tetszik, a fentiekben csak egy alapot olvashattál.
  • Jó munkát, sok szeretetet hozzá, sose feledd hiszen nem hiányozhat belőle.

 

Szólj hozzá

diéta carpaccio cukkini húsmentes vegetáriánus vegán olaszos diétás recept a nyár íze finom és karcsú maradsz tőle a nyár íze cukkini carpaccio