Cukkini carpaccio
A carpaccio eredetét tekintve olasz, előételnek minősített étel.
Elsősorban a hajszál vékonyra vágott alapanyaggal elkészített nyers húst, halat, zöldséget értik a carpaccio elnevezés alatt.
Rendkívül elegáns, és nagyvonalú igazi nyári étel!
Valószínű az olaszok nem vették elég komolyan, saját tehetségüket hiszen alig hallani erről a mindent elsöprő előételről.
Ha valakit le akarsz venni a lábáról akkor bátran vedd elő ezt a receptet. A képen láthatod az egyik szeletke elkóborolt, hát nem hiába... -ellenállhatatlan :-)
hozzávalók:
- 1-2 db kisebb cukkini
- madársaláta vagy rukkola
- parmezán de bármilyen másik fajta sajt passzol hozzá (amit szeretsz)
- aszalt paradicsom, vagy friss
- friss bazsalikom
A páchoz:
- Ha lehetőség van rá ízesített olívaolaj (fokhagymás-csiliset használtam) , illetve ha nem ízesített akkor pótoljuk ezeket - fokhagymát ( 1 gerezd) , csilit, (apróra vágva vagy őrölve) ízlés szerint, a csili természetesen el is hagyható, szerintem nagyjából bármivel pótolhatjuk ami tud érvényesülni a fokhagyma kissé intenzív íze mellett pl.: (petrezselyem, bazsalikom)
- 1/2 lime leve / fehérborecet
- bors
- kevés vegeta
- A friss cukkinit, lehetőleg a kisebb fajtát válasszunk, gyaluljuk le uborkagyaluval. Azért jobb kisebb fajtával készíteni mert a nagyok magosak belül.
- Készítsünk egy páclét neki, amelyben akár egész éjszaka állhat, de ha későn jutott eszünkbe sincs semmi baj akkor készítsük kissé erőteljesebbre, ( min. 1 óra pihentető után is nagyszerű).
- A pác a következő: vagy natúr olívaolaj, vagy ízesített (fokhagymás csilis). Amikor hangsúlyos mint például pácoknál az olaj, törekedjünk a minőségre (nálam a Monini Classico a nyerő) ez az amit salátákra előszeretettel locsolok.
- Friss cserepes bazsalikom levelet, és fokhagymát mozsárban összezúztam amit szintén a olajhoz tettem,- csili, -bors ,-kevés vegetával együtt. Persze ha ízesített az olaj akkor óvatosan, én bírom az intenzív fűszerezést a sok fokhagymát. Másnak ez talán túl extrém lehet. (Ezért egyszerűen hagyja el ízesített olaj esetén ezeket).
- A friss paradicsomot kockára vágtam ugyanez a dolgunk az aszalttal is amennyiben azt használunk, de akár mindkettőt lehet. Az aszaltparadicsom olajával is dolgozhatunk, kipróbálhatjuk (ezek általában nem olívaolajban vannak eltéve).
- Mikor mindent beletettünk az olajba nyomjuk egy fél lime levét hozzá, keverjük el, a kockára vágott paradicsom is mehet bele nyugodtan.
- A páclébe forgatott cukkini most pihenni megy fóliával letakarva. (pár órára, vagy egész estére)
- A képen látható módon egy szép díszített tányérra egymásra fektetve, tálalom.
- Ráhalmozom a rukkolát, vagy madársalátát amit szintén meg lehet locsolni olívával, vagy a fent elkészített páccal, majd mehet rá a sajt. (A parmezánsajt ütős hozzá). Pár aszalt paradicsom darabka mehet díszítésnek a tetejére.
- Elsősorban előételnek, de önállóan nasinak , köretnek, húsok mellé, grillezéshez kiváló, igazi különlegesség!
- Ami nem utolsó szempont 10 perc alatt kész, (pihentetéssel a hűtőben több idő).
- Ebben az a jó, hogy variálható, próbálj ki mindenféle verziót ezzel kapcsolatosan, hiszen majd úgyis kitapasztalod neked melyik tetszik, a fentiekben csak egy alapot olvashattál.
- Jó munkát, sok szeretetet hozzá, sose feledd hiszen nem hiányozhat belőle.