2018. jún 11.

Thai csirke amit mindenki imád

írta: Marylou2121
Thai csirke amit mindenki imád

  Tudnod kell  ennek az ételnek annyi köze van a "thaihoz", mint a garnitúrának a biciklitúrához, az is elég internacionális történet ahogy hozzájutottam.

Remélem sokunknak már az is egyértelművé vált, hogy a kínaiként feltüntetett büfé, bisztró jellegű vendéglátó egységek nem autentikus kínai ételeket forgalmaznak.  Tehát ilyen alapon az én magyar fűszerekkel keresztezett thai kajám sem deffiniálhatatlan. :-)

Na attól még szeretjük, és meg is kívánjuk néha...Sőt ma már a szupermarketek polcain sem idegenek, a szójaszószok, szezám olajok, miso paszták, sushi-hoz különböző alapanyagok.

 Azt tanácsolom vigyázzunk ezekkel, nézzük meg a hátulján lévő címkét mert sok esetben rengeteg tartósítószert tartalmaznak, E- betűs adalékot, sok sót, ízfokozót.

Próbáljunk ezek közül azokat venni ami kevés összetevőt tartalmaz. 

 A receptet Ausztriában, egy kedves venezuelai hölgytől tanultam sok más mellett, vettem a bátorságot  ahogy Ő tanította nekem,  így örökíteném tovább...maradjon thai csirke... legyen magyaros hozzávalókkal a közjogi különbséget nem bánom.

 Imádom, megunhatatlan számomra, és aki kóstolta mindenkinek ízlett, mégha van is egy két furának tűnő alapanyag, az összképnél annyira egybeforrnak az ízek, hogy eszedbe sem jut megkérdezni van e benne szöcske, vagy legalább egy valamire való csótány.

Nemzeti öntudatomra ébredve persze azért kissé magyarosítottam ,erre büszke vagyok, minden külföldön tanult receptemben ott a vegeta a kalocsai pirospaprika,  magyar bor, de még sorolhatnám...

Hát lássuk miként fúzionál....

 

hozzávalók:

4 személyre

  • padlizsán 1 közepes méretű
  • csirke vagy pulykamell (fél kg-70 dkg között)
  • 1 dobozos, vagy konzerves kókusztej
  • piros curry paszta
  • sárga curry por
  • kagylószósz vagy halszósz (kihagyható)
  • teriyaki szósz (tescoban is beszerezhető)
  • 1dl fehér száraz bor vagy fél lime levével helyettesíthető
  • vegeta vagy tyúkhúsleves kocka 
  • bors
  • csili friss vagy őrölt 
  • rizs (1 bögre)

 33151078_382744002221116_2282043461555191808_n_1.jpg

 a képen  látható fokhagyma csak dekoráció miatt van jelen. :-)

     nézd meg a videót 

a recept mellé, hogy könnyebben elkészíthesd. 

 

 

  • A csirkemellet felkockázzuk, a padlizsánt apró kockára vágjuk, (vigyázzunk vele hamar megbarnul).
  • A csirkemellet olívaolajon feltesszük. Sózzuk vagy vegetázzuk, húsleves kockát is használhatunk (előtte vízben oldjuk fel).
  • Amikor az összes kiengedett lé elforrt a húsról, hozzáadjuk az apróra kockázott padlizsánt, ( hamar megpuhul ) ha nem figyelünk oda szétfőhet, amikor látjuk, üveges, áttetsző  hozzáadhatjuk a teriyaki szószt, és a kagyló vagy halszószt, természetesen ez kihagyható, annak aki utálja a halat, vagy allergiás rá, vagy csak a gyanúja áll fenn. Viszont a teriyakit ne hagyd ki imádni fogod! Hozok még recptet amihez szükséges, bátran szerezz be otthonra! Először próbáld ki 1 kanál teriyakival majd adj hozzá nyugodtan mégegyet.
  • A halszószból mindig 1 kanállal használjunk
  • Hintsük meg csilivel
  • Öntsük rá a kókusztejszínt.
  • Várjunk amíg felmelegszik a szószunk ekkor adagolhatjuk hozzá a fűszereket, mivel az elején sóztunk ezért erre a továbbiakban ügyeljünk. A piros currypasztához és a sárga curryporhoz vegyünk ki kevés főzőlevet egy keverőtálba, habverővel keverjük jó alaposan át, ez azért fontos mert a curry paszta csípős, és nagyon nehezen oldódik. ha nem keverjük el jól, míg feloldódik, elég kellemetlen lehet amennyiben valaki tányérjában landol egy nagyobb egyben álló darab.
  • Ezért így feloldva öntsük vissza a feloldott fűszereket.
  • Ha gyerekek nem esznek belőle, egész nyugodtan öntsünk bele 1 dl száraz, fehér (magyar) bort.
  • Forraljuk össze
  • Rizzsel tálaljuk.

 

Jó étvágyat! 

Ha szeretsz főzni. receptet keresel, vagy csak dekorációs ötleteket

kövess az instagammon:

@edinas_recipevideo4u

ha pedig inkább videókat szeretsz nézni iratkozz fel a youtube csatornámra. Edina Besenyei néven találsz meg.

Ha kérdésed van akár írhatsz a facebookon is! Marylou's All you can eat

Köszönöm, hogy elolvastad.

 

 

 

Szólj hozzá